TÜRKİYE OSTEOPOROZ DERNEĞİ VE AMGEN’DAN GUINNESS DÜNYA REKORU

Amgen, özellikle kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz ve kemik kırığının öngörülmesinin önemine ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla on ülkede desteklediği 'Kemikleri Değil, Rekorları Kırın' kampanyası kapsamında 24 saat içinde yapılan en çok osteoporoz taraması ile Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı. Kampanyanın Türkiye ayağında Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından İzmir’de gerçekleştirilen etkinlikte 401 kişiye sağlık taraması yapıldı.

Biyoteknoloji şirketi Amgen’ın katkılarıyla, osteoporoz konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dünya genelinde 10 ülkede başlatılan ‘Kemikleri Değil Rekorları Kırın’ sağlık kampanyası ile 24 saat içinde en çok osteoporoz taraması yapılarak Guinness Dünya Rekoru’na imza attı. Amgen’ın, Guinness Dünya Rekorları işbirliği ile Türkiye, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Mısır, Kuveyt, Lübnan, Meksika, Suudi Arabistan ve Güney Afrika ülkelerinde yerel sağlık ortaklarıyla birlikte aynı anda gerçekleştirdiği taramalara dünya genelinde 3000 kişi katıldı. Etkinliklerde, resmi rekorlar konusunda küresel otorite olan Guinness Dünya Rekorları'ndan resmi hakemler hazır bulundu.

Osteoporoz taramalarının Türkiye’deki ayağı Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından gerçekleştirildi. Kemikleri zayıflatan ve kırılma ihtimalini artıran tıbbi bir sorun olan osteoporoz riskini belirlemek amacıyla hayata geçirilen kampanya büyük ilgi gördü. İzmir Forum Bornova’da dünya ile aynı anda gerçekleştirilen programda 401 kişiye tarama yapıldı.

Kotasyonlar

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, görmezden gelindiği takdirdi osteoporozun kişinin yaşam kalitesinde önemli bir düşüşe sebep olabileceğini belirterek “özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığının belirlenmesi, risk altındakilerde kemik dansitometri tetkiki yapılması gerekiyor. Ayrıca 65 yaş ve üstü tüm kadınlarda, 70 yaş ve üstü tüm erkeklerde hiç bir risk faktörü olmayıp, sağlıklı olsalar da kemik taraması yapılması gerekir. Bir kez kırık geçirildiyse ikincil kırığın oluşmaması için önlem alınması çok önemli. Menopoz sonrası osteoporoz tedavi edilebilir ve kırıklar önlenebilir. Tedaviye bağlı kalma ve uygun tedavi sayesinde kadınların kemik sağlığı iyileştirilebilir ve yaşam tarzlarını korumaları sağlanabilir” diye konuştu.

Amaç farkındalık yaratmak

Amgen Kıtalararası Bölgesi Medikal Başkan Yardımcısı Sebastian SorsaburuAmgen’ın bilim temelli bir şirket olduğunu hatırlatarak “Bu nedenle 'Kemikleri Değil, Rekorları Kırın' sağlık eğitimi kampanyasında yapılan osteoporoz taramalarının sayısını onaylamak için Guinness Dünya Rekorları kuruluşunu sürece dahil etmek bizim için önemliydi. Resmi bir Guinness Dünya Rekoru kırmış olmak heyecan verici olmasının yanında özellikle menopoz dönemi sonrası kadınlar arasında osteoporoz ile ilişkili ciddi kemik kırılma riski konusunda farkındalık yarattığımızı bilmek daha da değerli” diye konuştu.

Sessiz Hastalık Osteoporoz

Osteoporozun genellikle “sessiz” bir hastalık olarak adlandırıldığını vurgulayan Sorsaburu şöyle konuştu: “Bu hastalığa yakalananlar kemik kaybını göremez veya hissedemez. Sonuç olarak, birçok kişi kemik kırılana kadar hastalığın farkına varmaz. 50 yaşın üzerindeki her üç kadından birinin hayatı boyunca osteoporoz nedeniyle bir kemiği kırılır. Görmezden gelinirse, osteoporoz sevdiğiniz şeyleri yapma ve kendi başınıza dolaşma kabiliyetinizi tehlikeye atabilir.”

Türkiye Osteoporoz Derneği Hakkında

Türk Osteoporoz Derneği¬ Istanbul 1998 yılında kurulmuştur. Derneğ¬in amacı, toplantı, sempozyum ve kongreler düzenlemek, veri¬ toplamak ¬içi¬n, osteoporoz konusunda b¬ili¬msel çalışmaları teşvi¬k etmekt¬ir. Hedeflerden b¬iri¬ de konuyla ¬ilgi¬li¬ hek¬imler ¬ile öğreti¬m programları ve ¬işbi¬rli¬ği¬ yoluyla Türk¬iye'n¬in osteoporoz ¬için rasyonel çözümler elde etmekt¬ir. Ülkeni¬n tüm bölgeler¬ine yöneli¬k faal¬iyetler¬in¬in yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Türk Osteoporoz Derneğ¬i IOF üyesi¬di¬r - Uluslararası Osteoporoz Vakfı ve bu vakıf tarafından desteklenmektedi¬r. Tüm ulusal kongreler¬in bi¬l¬imsel ¬içeri¬k IOF tarafından desteklenmi¬şti¬r.

Amgen Türkiye Hakkında

Biyoteknoloji alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Amgen, biyolojinin gücünü kullanarak ciddi hastalıklara yönelik yenilikçi ilaçlar keşfedilmesi, geliştirilmesi, üretimi ve hastalara sunulması için çalışmaktadır. Merkezi Thousand Oaks, Kaliforniya olan Amgen, dünya çapında 100’den fazla ülkede 20 binin üzerinde çalışanı ile hastaların karşılanmamış ihtiyaçlarına, sağlık durumlarının iyileştirilmesine ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik tedaviler geliştirmeye odaklanmaktadır. 2012 yılında Mustafa Nevzat İlaç‘ı 700 milyon Dolar’a satın alarak Türkiye’deki yatırımlarını güçlendirmiştir. Bu yatırımı ile Amgen, son 5 yılda tüm sektörler arasında Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan firmalardan birisi olmuştur. Amgen Türkiye’de 1000’den fazla çalışanıyla üretim, pazarlama ve ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürütmektedir. Mustafa Nevzat İlaç’a ait bitmiş ürün ve hammadde tesislerindeki üretim gücü sayesinde Türkiye’den dünya pazarlarına ilaç ihracatını artırmayı hedeflemektedir.